Малък робот, разработен в Израел, не по-голям от писалка, разполага с

...
Малък робот, разработен в Израел, не по-голям от писалка, разполага с
Коментари Харесай

Израелска компания разработи мини робот за мозъчни операции

Малък робот, създаден в Израел, не по-голям от химикалка, разполага с всички принадлежности, нужни на мозъчния хирург, с цел да оперира пациент. Toй е разработка на Tamar Robotics и е най-точна роботизирана система в света за минимално инвазивна мозъчна хирургия, с диаметър единствено 10 мм.

Оборудван е с камера, две управляеми и огъващи се роботизирани ръце, които могат да държат типичен хирургически принадлежности, и разтегателно скеле, което улеснява визията и маневрирането на инструментите в работното пространство.
-->
Компанията е основана покрай Хайфа и е учредена от проф. Моше Шохам, който се счита за един от пионерите на здравната роботика. Той се надява системата да бъде утвърдена за потребление в американски лечебни заведения през 2026 година

Всеки милиметър е значим при интервенция на мозъка. Неврохирурзите нормално разполагат с към 25-50 mm работно пространство и постоянно би трябвало да пробиват огромни отвори в черепа, с цел да слагат камери, микроскопи и други принадлежности, с цел да обезпечат оптималната акуратност при работа. Колкото по-дълбоко би трябвало да обхванат в мозъка на пациента, толкоз по-сложен е методът към целевия израстък и толкоз по-висок е рискът от увреждане на хубавичко мозъчна тъкан, което може да докара до редица затруднения.

Неврохирурзите нормално би трябвало да пробият голям брой отвори в черепа, с цел да паснат на многото принадлежности, които употребяват за интервенция на мозъка, само че със системата на Tamar Robotics те би трябвало единствено да създадат един дребен прорез в черепа, намалявайки риска и времето за възобновяване на пациента. 

Днес хирурзите вкарват инструментите си в един и същи огромен прорез или няколко разреза, с цел да извършат интервенцията. Ако желаят да имат задоволително пъргавина и положително зрение, би трябвало да прокопаят по-широк процеп в мозъчната тъкан, което усилва риска от пострадване. Oт друга страна, в случай че желаят да запазят здрава мозъчна тъкан и да копаят в по-малка област от органа, те няма да могат да отстранен целия израстък в доста случаи и пациентите евентуално ще се нуждаят от следваща интервенция. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР